Rootsinpyhtaa Rendezvous 2014

The W.E.Weasel & M.Stone Expedition!

Oletko ensikertalainen? Tervetuloa mukaan keltanokka! Mikäli mielit osallistua leiriin, se on helpompaa kuin uskotkaan. Tältä sivulta löydät tietoa siitä, mitä tarvitset leirissä.

Majoittuminen

Tarvitset teltan. Jollei sinulla ole sellaista, joku ystävällinen sielu saattaa majoittaa sinut kenties telttaansa, jos kauniisti pyydät.

Jollet halua vieraaksi telttaan, on aina mahdollisuus yöpyä leirin hotellissa, jonka laatu etsii vertaistaan Mississippistä länteen! Telttahotellissa ei tosin ole sänkyjä ja huovat ja makuualustat joudut tuomaan mukanasi, mutta lännessä matkaavallehan tämä on itsestäänselvyys.

Mikäli haluat virittää itsellesi laavun, tarvitset vain pätkän sopivaa "valkoista" puuvilla-canvasta. Vähimmillään noin 2m x 3m pala riittää pienen dogtent-tyyppisen majan pystyttämiseen. Tarvittavia salkoja on leirissä.

Kupoli- ym. modernit teltat on jätettävä kotiin, jollet pysty naamioimaan sitä näkymättömäksi.

Mitä tarvitset tarkenemiseen yöllä

Rajaseudulla kun olemme, yöllä voi aina tulla kylmä, jopa pakkasta.

Se mitä tapahtuu teltan sisällä pysyy teltan sisällä. Mikäli haluat käyttää modernia makuupussia, makuualustoja, yms., voit niin tehdä täysin vapaasti, kunhan et tuo niitä leireilysi aikana teltan ulkopuolelle. Lisäksi tarvitset makuualustan alle jotain kosteutta eristävää, suosittelemme pressunpalaa, muovia, tms., sillä pellolla kun ollaan, kosteus nousee maasta herkästi. Makuupussin on syytä olla muutamalta pakkasasteelta suojaava.

Jos löydät tuhteja villahuopia, ne ovat erittäin suositeltavia. Jos sinulla on niitä riittävän monta, et tarvitse makuupussia lainkaan, vaikka ei sitä toki kotiin kannata jättää. Lisäksi villa tuntuu aina kuivalta ja lämpimältä, mikä moderneihin varusteisiin verrattuna on erittäin hyvä etu leiriolosuhteissa.

Cowboyn "bedroll" on oivallinen aikalainen makuupussi. Vahvasta canvaksesta ommeltu pussi, jonka sisällä huovat sekä nukkuja pysyvät kuivina ja lämpiminä, kunhan myös eristävä makuualusta on mukana. Sellaiseksi sopii hyvin pari ylimääräistä hyvää villahuopaa.

Tarvitset hyvän puukahvaisen peruspuukon, jonka terä on perinteistä hiiliterästä. Sellaisia löytyy hyvin varustetuista eräkaupoista. Tarvitset myös tulitikkuja.

Majoittuminen leirissä ei ole sen kummempaa kuin yöpyminen eräretkellä, varustaudu sen mukaan. Ennen kaikkea, toivomme sinulta ennakkoluulottomuutta. Kesäkuun olostuhteissa pärjää mainiosti, jos vain varustautuu etukäteen.

Vaatetus

Tässä kohtaa kaupungin järjestyssäännöt eivät ole kovin joustavia. Vaatetuksen tulee olla 1800/1900-luvun vuosisadan vaihteen mukainen tai varhaisempaa.

Vaatekaupasta ei saa juuri mitään leiriin kelvollista, muuta kuin ehkä villasukkia. Perinteisen riihipaidan kuitenkin löydät esim. Hakaniemen kauppahallista, tai eräliikkeestä. Citymarketin ruutupaidat, eivät kuosiltaan kuitenkaan ole oikeanlaisia.

Ensikertalaiselle eurooppalaistyylinen ajanmukainen asu on helpoin valinta, sillä suurin osa länteen matkanneistahan oli vasta euroopasta muuttaneita siirtolaisia. On muistettava että perinteinen Hollywood Cowboy-tyyli antaa hyvin liioitellun kuvan ajan vaatetuksesta. Deadwood ja Hell On Wheels -sarjojen mukaan siis isoisän olkihattu, sarkahousut, riihipaita ja saappaat vintiltä esiin! Farkut eivät ole periootia, varsinkaan nykyiset kaupasta saatavat. Mitä isoisälläsi oli päällä ennen sotia kelpaa kyllä ensikertalaiselle leiriinkin.

River Junction: miesten asuja
River Junction: naisten asuja
Gentleman's Emporium: miesten asuja
Gentleman's Emporium: naisten asuja

Uudisraivaajanaisen mekko

Piirustuksia naisten puvuista ja kaavoja eri aikakausilta

Muista perussääntö: tekokuiduilla ei leirissä tee yhtään mitään. Lisäksi tekokuituihin liittyy avotulen lähellä aina palovaara, jollaista ei ole luonnonkuiduilla.

Päähineet

Autenttisen oloinen hattu tuskin kuitenkaan löytyy ihan ensikertalaisen kotikomerosta. 1900-luvun alun herrasmiehen hattu sopii kuitenkin lähes täydellisesti. Leveälierinen hattu suojaa paremmin auringolta ja sateelta. Kunnollinen tweed-lätsä lämmittää ja pitää kevyttä sadettakin. Jos kirpputorilta löytyy sopivan kokoinen knalli, osta se heti pois kuleksimasta.
GE: miesten hattuja
RJ: miesten hattuja

Sateen varalta

Leirissä sateen suojaan pääsee aina, eikä kukaan ulkona sateessa istuisikaan vaikka olisi mitkä varusteet, joten ihan sellaiseen ei tarvitse varustautua. Ota kuitenkin musta sateenvarjo mukaan pahimman varalle jos ei ole sadevarusteita. Etäämmältä ei siihen kukaan kiinnitä huomiota kuinka moderni se on.

Jalkineet

Tarvitset perinteiset pitkävartiset nahkasaappaat (kuten ennen vanhaan armeijassa oli) tai miesten nauhalliset puolikengätkin käy, joissa mahdollisimman perinteinen muotoilu. Modernit cowboy-bootsit kelpaavat keltanokalle, mutta itseään kunnioittava historianharrastaja ei sellaisia käytä leirissä. Miesten jalkineita - Lisää miesten jalkineita - Naisten jalkineita - Lisää naisten jalkineita.

Alusasu

Tarvitset ehdottomasti illaksi ja yöksi puuvillaiset, tai peräti villaiset longjohnit (pitkähihainen aluspaita ja pitkät alushousut). Koska alusasu ei näy päälle, voit tietenkin pitää alla ihan mitä blackhorseja vain haluat. Union suit -alusasu

Saapuminen leiriin

Leirirauhan säilyttämiseksi leiriin saa kuljettaa varusteitaan autolla vain määrättyinä aikoina.

Lähin pysäköintipaikka on noin sadan metrin päässä. Tarvitset myös joitakin periootikelpoisia kasseja. Hae vaikka kaupasta muutama puuvillakankainen kauppakassi (ilman logoja). Kaikki laukut jotka eivät ole ajanmukaisia pidetään teltassa!

Ruokailu

Ruotsinpyhtäällä tämä on keltanokalle helposti järjestyksessä. Leiristä saa poistua ja kylässä on edullinen pizzeria sekä kalliimpi ravintola, jossa ruokailu onnistuu modernisti. Ruotsinpyhtäällähän on taas uusi kauppa joka innokkaasti palvelee leiriläisiä! Jos mielit tehdä erikoistilauksia, muista tehdä ne ajoissa sillä niiden saaminen kauppaan voi kestää muutaman päivän.

Mikäli haluat valmistaa itse ruokasi, tarvitset valurautaisia pannuja sekä telineen jolla pannu pysyy tulella kaatumatta.

Kaupasta kannattaa tuoda ruokaa joka ei tarvitse kylmäsäilytystä, tosin monet osallistujat ovat todenneet, että makuualustan alla maata vasten oluet pysyvät hyvin kylminä ympäri vuorokauden, joten miksei siis elintarvikkeetkin.

Leiriin tulee juokseva vesi telttasaunalle, josta voi hakea vettä koska tahansa.

Ruokailuvälineet

Tarvitset ehdottomasti jonkinlaisen tinamukin, kuksan, tinatuopin, tai yksivärisen emaloidun mukin (ei marimekkokuvioita!). Tarjoustalosta löydät hyvän toimivan teollisesti valmistetun puukuksan vitosella. Toimii!

Lisäksi tarvitset ehdottomasti oman lautasen. Sellaiseksi sopii jostain eräliikkeestä peltilautanen. Myös puulautanen tai -kulho käy.

Osta ruokakaupasta telttaasi viiden litran lähdevesitonkka (juu, niitä muovisia), jottei tarvitse veden perässä juosta yhtenään.

Peseytyminen

Suihkuun pääsee joka päivä. Erittäin hyvä yleinen sauna on joen rannassa jonne pääsee joka toinen päivä. Lisäksi leirissä on päivittäin kunnon lauteilla varustettu telttasauna, kuumaa vetä sekä juoksevaa kylmää vettä. Telttasauna toimii oivallisesti, kokeiltu on! Uimassa voi käydä aina kun tuntuu siltä, ja hellepäivänä kyllä usein siltä tuntuu!

Muut varusteet

Muita varusteita voi etsiä armeijan ylijäämäkaupoista. Muista perussääntö: jos ei sellaista olisi ollut vuosisadan vaihteen tukkisavotassa, ei sitä ollut vanhassa lännessäkään, kyllä te tiedätte!

DESIGN © WEASEL - PIXELPRESS 2014