Rootsinpyhtaa Trail
Show day 8.6.

Lauantaina 8.6. avajaiset eli show day klo 14-18, jolloin leirissä pidetään avoin vierailupäivä. Yleisö saa tutustua leiriin ja leirin aktiviteetteihin.

Lucky Gambler Saloon
at Fort Two Horse.Rootsinpyhtaa Trail
Trail preparation 9.–12.6.

Leirin asukkaat valmistautuvat torstain suureen koitokseen perehtyen reittiin ja karttoihin, valikoiden mukaan otettavia varusteita, sekä valmistautuen henkisesti. Intiaaneista ja vuorten miesten varusteista kiinnostuneet perehtyvät käsitöihin ja aktiviteetteihin päivittäin. Osaajien johdolla opastettua mokkasiinien, säärystimien, yms. valmistusta. Kaksi avokanoottia on leiriläisten käytössä, kuten myös leirisauna, jokivarren sauna, sekä Lucky Gambler saluuna.

Leirinuotiolla

Rootsinpyhtaa Trail
Uudisraivaajien, vuorten miesten ja intiaanien kohtaaminen 13.6.

Torstaina 13.6. elävöitämme länteen matkanneiden emigranttien elämää suorittamalla historian elävöityksen 1840-luvun "Oregon Trailin" hengessä, tosin käytännön syistä ilman vankkureita (matkahan oli todellisuudessakin lähinnä erittäin pitkä kävelyretki). Lähdemme matkaan Fort Two Horsesta seuraten Kukuljärven vaellusreittiä. Matkan alkuosa onkin enimmäkseen leppoisaa tasamaastossa etenemistä mahdollisia joenylityksiä lukuunottamatta, kunnes maasto alkaa kohota lähestyessämme Kukuljärven kallioita. Alue on läpeensä intiaanien kyllästämä, joten joukkiomme on oltava tarkkaavaisina mahdollisten hyökkäysten varalta. Jälkeen ei kannata jäädä, vaikkakaan kaikki intiaanit eivät ole vihamielisiä. Raskaan kalliovuorten ylityksen jälkeen ylitämme Kukuljärven ja etsimme tiemme Brannin luolalle ja siitä vuorten miesten laavulle. Kukuljärven laavulle asti jaksaneet uudisraivaajat palkitaan murtamalla leipää yhdessä alueen intiaanien ja vuorten miesten kanssa leirin yhteisruokailun merkeissä.

Matka toteutetaan alueesta tehdyn historiallisen kartan avulla kohdaten erilaisia sattumuksia ja tapahtumia reitin varrella. Suunnitellun menomatkan pituus on 6 km Ruotsinpyhtään kirkolta laavulle. Leppoisaa kävelyvauhtia matka kestäisi n. 3 tuntia, mutta keskimääräinen matkavauhti taukoineen tulee olemaan noin 1 km tunnissa, sillä matkalla sattuu ja tapahtuu kaikenlaista sekä pidetään taukoja, ja kuten esikuvassakin, vauhti sovitetaan hitaimpien mukaan. Matkaan lähdetään n. klo 10. Laavulla ollaan n. klo 16. Paluumatkan voi jokainen toteuttaa vapaasti haluamaansa reittiä. Lyhin ja helpoin reitti leiriin tietä pitkin on 3 km ja Kukuljärven vaellusreittiä pitkin 3,5 km. Autolla pääsee 150 m päähän laavulta.

Retkelle on tarkoitus osallistua esikuvansa Oregon Trailin mukaisesti koko leirin voimin, naiset ja lapset mukana. Retkikuntaa johtaa kapteeni ja hänen apunaan toimivat "scoutit" eli reitin tunteva opasryhmä kokeneita buckskinnereitä ja muita kyvykkäitä miehiä ja naisia. Emigrantit kulkevat yhdessä ennalta suunniteltua reittiä. Scoutit toteuttavat erilaisia tutkimusretkiä pyrkien mm. löytämään vaihtoehtoisia reittejä kallioiden yli, tehden samalla tutkimuksistaan tarkkoja muistiinpanoja, joista koostetaan tarkempi kartta tulevia tarpeita varten. Intiaanit toimivat kuten aina oman mielensä mukaan ja voivat yllättää karavaanin ennalta arvaamattomissa paikoissa ja tilanteissa. Kaikkia osallistujia kannustetaan pitämään henkilökohtaista "päiväkirjaa" ajan hengen mukaisesti retken tapahtumien tallentamiseksi jälkipolville.

Elävöityksen aikakausi on n. 1840-luku, sekä varustus ja pukeutuminen tehtävän ja roolin mukaisesti: esim. siviilit, miehet, naiset ja lapset kaikki arkiasuissaan, sillä emigrantithan olivat tavallisia perheitä matkalla länteen, eivät mitään erikoisjoukkoja. Jokainen kantaa mukanaan tarvitsemansa määrän juomavettä, sillä matkan varrella sitä ei ole saatavilla.

Rootsinpyhtaa Trail, 1750.Rootsinpyhtaa Trail
Lucky Gamblers Saloon 14.6.

Fort Two Horse:n Lucky Gambler saluunassa Rootsinpyhtaan reitin kulkeneiden emigranttien leirijuhla perjantai-iltana pokerin, faron, ruletin, sekä elävän musiikin ja tanssin kera.

Vuorten mies katsastelee houkuttelevia pihvejä juhlapäivänä.

 

Lucky Gambler Saloon

Saluunan pelipöydät ovat auki päivittäin. Pelit ovat Faro, Ruletti, Pokeri ja Black Jack sekä säästä ja olosuhteista riippuen myös intiaanien Tikkupeli ja Lacrosse.