Amerikan historian elävöittäjien Rendezvous-leiri


Historian elävöittäjien leiri on avoinna yleisölle lauantaina 11.6.2022 klo 13-17


Lauantaina samaan aikaan festivaalin pääkonsertin kanssa elävöityy Ruotsinpyhtään ruukissa "Ameriikkaan"-muuttajien eli ns. vanhan lännen rajaseudun elinpiiri tyypillisen "boomtownin" muodossa. Tällaisia buumikaupunkeja perustivat itärannikolta länteen suuntautuneet amerikansiirtolaiset, jotka olivat tuoneet mukanaan eurooppalaiset tapansa ja kulttuurinsa.

Buumikaupunkien telttakyliä saattoi nousta houkutteleville alueille jopa yhdessä yössä. Yleisimpiä syitä olivat kulta- tai hopealöydöt, rautateiden rakennustyömaat, tai kuten 1800-luvun alun merkittävän turkiskaupan aikaan turkismetsästäjien Rendezvous-kokoontumiset myymään talven saaliinsa jonkin Trading Postin eli kauppa-asemalla. Nämä buumikaupungit saattoivat autioitua rikkauksien ehtyessä yhtä nopeasti kuin ne syntyivätkin. Toisista taas kehittyi pysyviä kaupunkeja.


Suomalaiset siirtolaisina

Suomalaisia on ollut Amerikkaa asuttamassa lähestulkoon aivan ensimmäisten joukossa jo vuodesta 1638, jolloin Ruotsi perusti Nya Sverige -siirtokunnan Delawareen. Suurin osa siirtokunnan asukkaista oli suomalaisia. Siirtokunnan johtajana toimi suomalainen Mauno Kling ja olipa siirtolaiset Delawareen lähettäneen kauppayhtiön johtaja suomalainen Ruotsin laivaston amiraali Klaus Fleming. Ruotsin vallan aikoina monet suomalaiset laskettiin ruotsalaisiksi ja Venäjän vallan aikana venäläisiksi. Suurin suomalaisten muuttoaalto sijoittui vuosisadan vaihteeseen 1800/1900-luvun vaihteessa.

Mainio historiikki ensimmäisistä suomalaisista Amerikan siirtolaisina löytyy tästä linkistä Ilmonen: Delawaren suomalaiset (1938), sekä wikipediasta.

Leirin järjestää Classic Old Western Society of Finland ry:n Amerikan historiaan perehtyneet historian harrastajat.


Historianelävöitys harrastuksena

Amerikan lännen ja intiaanien historia on kiinnostanut eurooppalaisia historianelävöittäjiä jo 1900-luvun alusta kun Buffalo Billin Wild West Show kiersi Euroopassa herättäen suurta huomiota. Kävipä sellainen villin lännen esitys vuosisadan alun Suomessakin. Vanhan lännen elävöitys on ollut siitä lähtien erityisen suurta Saksassa, jossa mm. Karl Mayn kirjat ovat olleet suuri innostuksen lähde, mutta kiinnostus on suurta myös Pohjoismaissa, Venäjällä, ja entisissä itäblokin maissa. Historian elävöityksessä tavoitteena on uudelleen luoda historiallinen ajankohta, taistelu tai tapahtuma, siihen liittyvine varusteineen ja tarpeistoineen aiheeseen sopivassa ympäristössä. Historian elävöittäjät eivät näyttele tai esitä ketään tiettyä hahmoa (mahdollista yleisölle suunniteltua näytöstä lukuunottamatta). Kysymyksessä ei siis ole larppi eli "live action role playing", saati mikään elämäntapaintianismi, tms. vaan tietyn tehtäväkuvan elävöittäminen omana itsenä historiallisen realistisesti, olipa kysymys soturin, sepän, suutarin tai saluunan pitäjän toimesta. Historianelävöittäminen on kasvussa oleva harrastus, joista suosituimpia aiheita Euroopassa ovat Napoleonin aika sekä 1700-luvun sodat, sekä keski- ja viikinkiaika.